(In)corectitudini politice

Daniel Săuca

E corect? Nu e corect? Putem vorbi cu adevărat de descentralizare? Chestiunea de mai jos e dezbătută (sau a fost, cel puțin pe câteva site-uri mai gălăgioase) intens. „Ingerinţa politică în împărţirea banilor de la buget către autorităţile locale a fost redusă la maxim pentru că sumele vor fi primite direct de la Ministerul de Finanţe, fără a mai fi stabilite, ca până acum, de consilierii judeţeni”, a declarat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, citat de media centrală. „Acest lucru înseamnă, practic, o descentralizare totală, în sensul în care sumele sunt transmise direct către autorităţile publice locale prin intermediul Ministerului Finanţelor”, a spus Vâlcov. Repartizarea sumelor se va face în funcţie de o formulă care vizează numărul locuitorilor (55 la sută influenţă), suprafaţa judeţului (15 la sută influenţă) şi lungimea drumurilor judeţene şi comunale (30 la sută). Ca și până acum, destul de probabil. Ideea e că respectivii bani vor fi dați primăriilor direct de la Guvern. Înseamnă asta „descentralizare totală”? În opinia mea, nu, dar poate mă înșel. Oricum, sunt curios dacă în acest an, teoretic mai liniștit, fără alegeri și campanii electorale adică, spațiul public va fi deranjat și de discuții despre descentralizarea reală. Discuții și soluții, mai mult sau mai puțin corecte politic.

Au comentat destui momentul dedicat de președintele Klaus Iohannis în memoria poetului Mihai Eminescu, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la naştere. De Ziua Culturii Naționale, adică. Nu-mi face nicio plăcere să citez din Banciu, dar asta e: „Iohannis a avut un moment plăcut, frumos. A avut intenții bune, dar consilieri obosiți sau chiar limitați. A citat un pasaj în care îi face praf pe liberali. A sfârșit prin a se face de râs. A fost un moment frumos, dar fără să stârnească emoție, Iohannis nu poate stârni vreo emoție, cel puțin în public”, a spus Banciu. I-a făcut praf pe liberalii actuali? Nu prea cred. Chiar dacă articolul din care a citit „bătea” în altă direcție. De fapt, toată problema stă în răspunsul la întrebarea: e corect sau nu politic ca președintele României să citeze din publicistica lui Eminescu? Mai ales din articolele sale considerate de destui „extremiste”, „naționaliste”, „xenofobe” etc. Cum ar veni astăzi, „incorecte politic”. Și, poate, aici e gafa monumentală a consilierilor cotroceni. Nu era mai bine ca dl. Iohannis să fi citit „Somnoroase păsărele”?….

S-ar agita primarii, aleșii locali în funcție: să nu se schimbe actualele reguli de alegere a primarilor și președinților de consilii județene. După celebrul „adagio” să se modifice primesc, dar să nu se schimbe nimic. Eu zic să existe același tip de reguli pentru toate alegerile din România. Sunt curios dacă partidele vor trânti un „pact” și pe această chestiune. Mai mult sau puțin corectă politic.

One Thought to “(In)corectitudini politice”

  1. claudy

    Oferta noua de lucru part-time si full-time! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:clau_dia01@yahoo.com

Leave a Comment